CLUBWEDSTRIJD 3 december 2024
Jaarlijks sluiten wij ons clubjaar af met een filmwedstrijd onder de leden. Leden sturen een filmpje in, wat gejureerd wordt en waarbij de partners van de leden de jury vormen. Dit jaar ging de hoofdprijs naar Ine Bouten met Wild Atlantic Way. De 2e prijs ging naar Henk Roodbeen met Cultuur en Natuur in Zwitserland. Gérard Koenen ging met de 3e prijs naar huis voor zijn film ’n Teken in het veld. De wisselbeker, die in handen was van onze prijswinnaar van 2023, Piet Oomen, ging nu dus naar Ine Bouten.
Interview van Arie via Omroep Horst aan de Maas
Filmclub Limburg Noord wint wederom de I.C.O.-prijs
Op 6 oktober 2024 vond de jaarlijkse interculturele ontmoeting plaats voor de amateurfilmers van Limburg in Weert. Er waren 4 filmclubs, die inzendingen hadden voor dit festival. Onze filmclub ging aan de slag met het thema Er is nog hoop.
Foto’s: Math Janssen
Hoofdrollen waren er voor onze Jan Verweij als de visser, die Jezus (Maarten Arts) op het water zag verschijnen. Regisseur Gérard Koenen was verantwoordelijk voor de regie van deze film en heeft dat op uitstekende wijze gedaan. In de film speelden verder mee: Piet Jenniskens (visser) , Peter Klaessens (visser), Ria Linders (Maria) en Theo Linssen (in de hoedanigheid van God).
Draaidag 10 augustus 2024 bij Camps Koel, de visvijver in Kronenberg
Aanwezig: Thuur van den Heuvel, Jan Verweij, met vissers uitrusting XXL, Piet Jenniskens, Peter Klaessens, Henk Roodbeen, Jan Drissen, Ria Linders, met benodigdheden voor lunch – broodjes en Maria, Grad Verhaegh, Piet Oomen.
Theike III, 22 jaar en mascotte van de carnavals vereniging d’n Ezelskop. Vriend van Ilva, die Jezus mocht uitbeelden dankzij Paljas en enige gelijkenis (naam ?). Arie die als opa en voorzitter met kleinzoon “even” langskomt. Jan III van den Broek die naar het afscheid van Toon Fortuin is geweest (RIP Mannenkoor 78 jr) maar nog net kon aanschuiven voor de lunch bij Roodbeen in tuinhuisje, gezellig en prettig geregeld.
Vanaf 9 uur zijn de mensen die zich hebben opgegeven paraat. Gerard heeft de rol van regisseur op zich genomen nadat hij een filmclou heeft verzonnen en op papier gezet, inclusief de kenmerkende tekeningen van scenes die opgenomen moeten worden. Gerard Koenen, met aanhanger vol benodigdheden en misschien nodig.
Het weer was prachtig, een klein briesje zorgde voor een ongewilde duikvlucht van een parasol die Peter nodig had voor een beter zicht op het led schermpje van de camera. Langzaam dreef de parasol naar de andere kant van de 12 m diepe visvijver en verdween langzaam onder water alsof dit in het script stond. Mooi gezicht. De verzekering draagt de schade NIET. De medewerking van de vis club was geweldig, ze hebben de kanten en looppaden kort gemaaid. Gepland gezaag van motorzagen weerklonk de gehele ochtend en gooide roet in de geluidsopnames. Helaas was ook het windgeruis dominant aanwezig bij alle opnames ondanks dead cats en beschermkappen. Geluidtechnicus Jan luisterde met koptelefoon naar alle bras en keek bedenkelijk. Jan de visser was als enige in de zevende hemel, hij ving bij toeval (dat heette vroeger EEN WONDER !) een geweldige vis die Grad niet in het schepnet kreeg maar sportief weer werd teruggezet). Hiermee kregen we het keurmerk van DE PARTIJ VAN DE DIEREN. Omstreeks 14 uur einde ?
Urbain Appeltans op onze clubavond
Op 9 juli hadden we Urbain Appeltans op bezoek die ons een aantal vaardigheden bij bracht over filmen met licht.
De typisch daglichtfilters, de lampen en schemerlamp, de reflectieschermen, buiten 5500 Kelvin ,binnen 3200 Kelvin, scherpstellen op ogen, van kunstlicht daglicht maken met kleurenfilter.
Uitleg “de hond” (microfoon met “dead cat” ) naar beneden gericht indien aan hengel voor interview – MET koptelefoon – ter controle
Geluidsman – 12 dB , cameraman, testen stem en instellingen van tevoren en niet als gast er zit, voorbereiding bepaalt het resultaat
Urbain laat twee films zien: De Speelbal en Ora pro nobis.
Jac. Marcellis overleden
Op donderdag 18 april is – na een kort ziekbed – ons filmclublid Jac. Marcellis overleden. Jac. was vanaf 2017 lid van onze filmclub.
Jac ging samen met een aantal andere beginnelingen wekelijks naar Maasmechelen om de cursus Adobe Première Pro te volgen. Hij wou het video monteren onder de knie krijgen. Dus af en toe extra bijles aan de keukentafel om zowel Adobe als de basistechnieken van een computer onder de knie te krijgen.
Tijdens zijn clublidmaatschap kreeg hij te maken met gezondheidsproblemen. Maar desondanks bleef hij de optimist die altijd met een volle glimlach de clubavonden bezocht. Ongemakken hield hij verborgen. Naast cameraman ging de rol van amateur acteur spelen hem goed af.
Thuur van den Heuvel wint goud in de categorie 1-minuut film
Workshop Geluid door Peter Klaessens
Op drie clubavonden gaat ons lid Peter Klaessens ons bijpraten over de kwaliteit van geluid in de film: geluid bij opnames, geluid bij montage en geluid bij af montage en weergave.
Ons filmclublid Martien van Staveren overleden
Wij ontvingen het droevige nieuws dat ons filmclublid Martien van Staveren uit Nieuw-Bergen op 16 februari 2024 is overleden. Martien kreeg in mei 2023 te horen dat hij mogelijk ongeneeslijk ziek was. Hoewel er in december nog hoop was, is er toch erg snel een einde gekomen aan zijn leven.
Wij herinneren ons Martien hier op onze site. Sinds 1 juli 2020 was Martien lid van onze club en heeft hij zijn hobby het filmen verder vorm gegeven.
Filmwedstrijd op de slotavond van dit jaar 12 december 2023
Op de laatste clubavond van dit jaar vond de gebruikelijke filmwedstrijd plaats onder onze leden. Er werden 9 filmpjes ingestuurd. De jury bestond uit de partners van de leden. Winnaar van deze avond werd Piet Oomen met Het oudste megje van Kroenenberg, de 2e en 3e plaats werden gedeeld door Thuur van den Heuvel (winnaar van het vorige jaar) met De Verloren Blijdschap en Hay Peeters.
Bea de Groote op clubavond 14 november 2023
ICO filmdag in Kronenberg op 22 oktober 2023
Op zondag 22 oktober vond de jaarlijkse I.C.O. filmdag plaats in De Torrekoel in Kronenberg (Sevenum). Op deze dag ontmoetten alle film- en videoclubs uit Limburg elkaar, om elkaars filmwerk te laten zien in de vorm van een competitie.
Video Kollektief Weert ging met hun productie De bus op stoom met de wisseltrofee naar huis. Op de foto’s hieronder van links naar rechts: Urbain Appeltans, presentator van deze filmmiddag, Hans Oijen, secretaris CineLOVA en Arie Stas, voorzitter van Filmclub Limburg Noord in gesprek met Urbain Appeltans
Omdat Filmclub Limburg Noord in januari 2023 met de eer ging strijken, mochten zij het festival organiseren. De volgende filmclubs vertoonden een film:
LAS Maastricht Liefde voor de fiets
Video Kollektief Weert De bus op stoom WINNAAR ICO oktober 2023
Open Lens Roermond Mien leef Remunj
Videoom Beekdaelen Het Minnewater
Filmclub Limburg Noord Liefde gaat door de maag
Aankondiging nieuw thema voor de volgende ICO: Er is nog hoop!
Filmavond met Wim Wijnhoven op 13 juni 2023
Wim was onze gast op deze avond. Hij werkt als filmregisseur en heeft laten zien hoe hij filmopnames met diverse camera’s maakt en deze vervolgens ook monteert tot een aansprekende film. Een impressie van deze avond laten de foto’s zien.
Limburgse Filmdag 15 april 2023
Onze filmclub was vertegenwoordigd met 3 inzendingen op deze filmdag in De Domijnen in Sittard.
- Het Romeinse Vuur, een clubfilm onder regie van Gérard Koenen (foto links)
- Krakau, heden en verleden, een film van Arie Stas (foto midden)
- Mijn Droomsafarie, een film van Thuur van den Heuvel (foto rechts)
Thuur won met Mijn Droomsafarie brons in de categorie Fictie en Arie werd met Krakau, heden en verleden genomineerd voor het NOVA-filmfestival in Zeist.
Uitwisseling met LAS Maastricht op 11 april 2023
Jaarlijks zijn er uitwisselingen met collega filmclubs. Zo hadden we op 11 april LAS uit Maastricht op bezoek met diverse prachtige films.
ICO op zondag 22 oktober in Kronenberg
Filmclub Limburg Noord organiseert de interculturele ontmoeting ICO op zondag 22 oktober in gemeenschapshuis “De Torrekoel” in Kronenberg. Dit keer staan de in te zenden films in het teken van “Liefde”. Leden van filmsclubs uit de provincie Limburg maken een film rond dit thema. Wie gaat met de wisseltrofee naar huis ?
ICO Filmontmoeting 22 januari 2023 gewonnen door Filmclub Limburg Noord
Op zondag 22 januari vond in Maastricht de interculturele ontmoeting (ICO) plaats met alle films- en videoclubs uit Limburg. De jubilerende, 75 jarige, Videoclub LAS organiseerde de Interclubontmoeting.
Iedere deelnemende filmclub moest een jurylid leveren. Deze jury bepaalde uiteindelijk dat de film HET ROMEINSE VUUR als winnaar uit de bus kwam. Dat betekent dat de Wisseltrofee weer een half jaar in Sevenum zal verblijven.
Filmclubwedstrijd 13 december 2022
Op dinsdag 13 december vond de jaarlijkse Filmclubwedstrijd plaats in “De Wingerd” in Sevenum. Daarmee is een oude traditie in ere hersteld. Twee jaar op rij kon deze wedstrijd niet doorgaan, maar nu kon weer gestreden worden om de wisseltrofee, die dit jaar gewonnen werd door Thuur van den Heuvel met zijn film “Mijn droomsafari”.
Tweede werd: Martien van Staveren met “Herfstwandeling”
Derde werd: Theo Linssen met “Xiahe, een Tibetaanse enclave in China”
Hieronder de lijst met deelnemers aan deze filmwedstrijd:
Wintervakantie Zwitserland
Zaerum biëstig schoën
Limburgs Filmgala
Op zondag 11 september organiseerde Filmclub Limburg Noord in samenwerking met filmtheater horst het eerste filmgala in “t gasthoês” . men kreeg hier De beste Limburgse amateurfilms van 2022 te zien
Op deze zondag werden de winnende films van de Limburgse Filmdag en de genomineerde films voor het landelijke Nova filmfestival vertoond.
Hoewel de opkomst van bezoekers tegenviel, was het een geslaagde dag. Wethouder Elbert Joosten van de gemeente Horst aan de Maas opende het festival, waarna de presentatie in handen was van Jef Caelen, voorzitter van CineLOVA.
De volgende films werden vertoond:
Hub Boyens | Het beste moest nog komen (Non fictie)
Daniël Beckers | Panorama (Fictie)
Map Baggen | Letters in de stad (Vakantiefilm)
Con Soeters | Brandende liefde ( 1 minuut-film)
Gérard Koenen | Typisch Iris (Non fictie)
Ineke en Peter Brouwers | Toch nog maar een wijntje (Fictie)
Arie Stas | El fin del Mundo (Non fictie)
Jef Caelen | Op zoek naar geluk (Non fictie)
Bea de Groote – De dode zoon (Fictie)
Daniël Beckers – Boellie (Non fictie)
Filmclub Limburg Noord goed vertegenwoordigd op de Limburgse Filmdag op18 juni 2022
Ook dit jaar zullen een aantal leden van Filmclub Limburg Noord films inzenden voor de jaarlijkse wedstrijd voor amateurfilmers. Vanuit onze club doen mee:
9.05 | Thuur van den Heuvel | Bidden zonder woorden | Non-fictie | 20 min |
10.50 | Arie Stas | Teveel | Non-fictie | 30 min |
13.15 | Thuur van den Heuvel | Zijn leven, onze vrijheid | Non-fictie | 28 min. |
14.11 | Gerard Koenen | Typisch Iris | Non-fictie | 24 min |
16.36 | Arie Stas | El fin del Mundo | Non-fictie | 16 min |
FILMVOORSTELLING over verzetsheld Derk van Assen op vrijdag 29 april, 19.45 uur in museum Oorlog in de Peel in Melderslo (alleen genodigden)
Thuur van den Heuvel maakt documentaire over verzetsheld Derk van Assen
‘Als ik het doe, doe ik het goed’, dat was het motto van Thuur van den Heuvel bij het maken van de documentaire ‘Zijn leven, Onze vrijheid’. Hierin vertelt de Horstenaar het verhaal van verzetsheld Derk van Assen, die in 1943 werd vermoord in de Schadijkse Bossen in Meterik. De docu gaat op vrijdag 29 april in première in museum Oorlog in de Peel in Melderslo. Documentaires maken is Thuur van den Heuvel niet vreemd. Deze docu behoort echter voor hem toch tot een andere categorie. “Hier heb ik ontzettend veel tijd in zitten. Er is heel veel onderzoek gedaan naar het verhaal achter deze film. Ik ben er dan ook enorm trots op.” ‘Zijn leven, Onze vrijheid’ vertelt het verhaal van verzetsheld Derk van Assen. Hij werd tijdens de Tweede Wereldoorlog in koelen bloede gefusilleerd in de Schadijkse Bossen. Hij heeft samen met zijn vrouw onder andere Joden laten onderduiken en werd in de dagen voor zijn dood gemarteld door de Duitsers. Het resultaat dat de Duitsers haalden uit deze martelingen was niets. Daarom wordt Van Assen een verzetsheld genoemd, zegt Van den Heuvel. “Mogelijk zijn zijn tanden eruit getrokken”, zegt Van den Heuvel. “Hij zei helemaal niets. Daar heb ik alleen maar respect voor. Want wat had jij zelf gedaan: de mogelijkheid om terug te keren naar je familie voor informatie of gemarteld worden met als gevolg de dood? Ik wist het wel.”
Verschillende locaties
Het verhaal van Derk van Assen is al meerdere keren verteld, zegt de Horster documentairemaker.“ Maar nooit zijn alle details gevonden. Ik heb alle processen verbaal van de Rijkspolitie en de politieke recherche boven water weten te halen. Ik heb met de familie en nabestaanden van Van Assen gesproken en zo weet je dat het verhaal helemaal klopt.” In de documentaire is Van den Heuvel de verteller en gaat hij verschillende plaatsen langs die betrekking hebben tot de verzetsheld. Zo reisde hij af naar Maastricht, waar Van Assen woonde, Vught, waar zijn vrouw in een concentratiekamp zat en naar Hasselt, de geboorteplaats van Van Assen en Loenen, waar hij uiteindelijk begraven is. In deze plaatsen heeft hij met meerdere nabestaanden gesproken. De belangrijkste plek was de Schadijkse Bossen, waar Van Assen werd vermoord. Daar heeft Van den Heuvel alles zo goed mogelijk in beeld gebracht en is nagespeeld hoe de laatste uren en minuten van Van Assen waren. “Toen ik daar op de filmset stond, kreeg ik echt kippenvel. De Duitse militairen werden gespeeld door acteurs van museum Oorlog in de Peel uit Melderslo. Zij droegen echte kostuums. Die mannen konden zich helemaal in hun rol inleven.”
Gespannen
Drie camera’s stonden klaar om alles zo goed mogelijk in beeld te brengen. Zelfs de zoon van Van den Heuvel had hierin een rol. “Hij zorgde voor de dronebeelden. Ik ben best trots dat hij hierin een rol heeft kunnen spelen.” Alles was van tevoren voorbereid, Van den Heuvel wist precies waar alle camera’s moesten staan. “Ik was die dag wel even gespannen, dat moet ik toegeven”, zegt hij. “Als ik het doe, doe ik het goed.” Een extra impact geeft de docu voor de Horster documentairemaker door de ontwikkelingen nu in Oekraïne. “Oorlog heeft mij altijd gefascineerd”, zegt Van den Heuvel. “Het is iets wat ik nooit heb begrepen. Waarom voeren mensen oorlog? En juist dat maakt het interessant. Nu je de beelden ziet in Oekraïne, komt dit verhaal wel erg dichtbij. Dichter bij dan je eigenlijk wil.”
Oorlog in de Peel
Een speciale dank richt Van den Heuvel richting museum Oorlog in de Peel. “Het museum heeft mij enorm geholpen. Zonder hen was dit nooit gelukt. De kostuums, de kennis, de acteurs en noem maar op.” De docu gaat op vrijdag 29 april in première in Oorlog in de Peel voor genodigden. Daarna, op donderdag 5 mei (Bevrijdingsdag), gaat het museum na een renovatie open voor publiek. Dan wordt de docu op andere dagen gedraaid in het museum. Van den Heuvel wil zijn documentaire graag aan meerdere mensen laten zien. “Als er interesse is bij bijvoorbeeld verenigingen of clubs, dan kunnen ze altijd contact met mij opnemen. Ik kom graag langs om over Derk van Assen en de docu te praten en de film te vertonen.”
Op 8 april 2022 wordt in “t Gasthoês” in Horst de film Te veel vertoond van Arie Stas
In 1950 telde Nederland 10 miljoen inwoners, de wereld 2,5miljard. Dat zijn er inmiddels 17,5 miljoen, respectievelijk 8 miljard. En die groei gaat gestadig door. Hoe lang kan dat doorgaan? Wat zijn de gevolgen van die snelle groei? Is de wereld voor onze kinderen en kleinkinderen straks nog een aangename plek om te leven?
Historicus Paul Gerbrands
In de film volgen we historicus Paul Gerbrands, die in de jaren zeventig de drukke randstad ontvluchtte en zich vestigde in het toen nog rustige Brabantse Veldhoven. In de daarop volgende decennia rukte de verstedelijking van Eindhoven op. Paul Gerbrands stelde zichzelf de vraag: ga ik weer verhuizen naar een ander, rustig stukje Nederland, of blijf ik en ga ik iets ondernemen tegen de snelle bevolkingsgroei?
Prof. Jan Latten, demograaf
Demograaf professor Jan Latten vertelt over de demografische ontwikkelingen. Hoeveel inwoners telt Nederland in 2050? Wat is de ruimtelijke impact daarvan?
Prof. Jelle Reumer, bioloog en paleontoloog
Prof. Jelle Reumer schetst de rampzalige gevolgen van overbevolking in de wereld en geeft ze een plek in de honderden miljoenen jaren geschiedenis van de aarde. Wat kunnen we doen om het onheil te keren? Hoeveel mensen kunnen er leven op aarde?
De documentaire wordt ondersteund door muziek van onder meer Egbert Derix.
FILMAVOND met Filmtheater Horst
Op 21 april 2022 vindt in “t Gasthoês” in Horst de eerste filmavond plaats, die in samenwerking met Filmclub Limburg Noord georganiseerd wordt.
Het programma omvat:
- Jef Caelen: Die zwei blauen Augen
Jos Caelen is een gedreven kunstenaar, die overvallen wordt door de ziekte Parkinson. In “Die zwei blauen Augen” schetst zijn neef Jef Caelen de strijd van de kunstenaar richting zijn naderende einde. De Maastrichtse cineast mocht voor deze film een SuperNOVA in ontvangst nemen tijdens het nationaal NOVA-filmgala van 2019.
Filmgenre: non fictie Filmduur: 19 minuten
- Tony Jacobs: Zwarte Sneeuw
“Een kind fiets door het bos……… “
Filmgenre: Fictie Filmduur: 8 minuten
- Lou Kruijsbergen: Meer kan ik ook niet doen
Kunstschilder Ed van Heck is een veelzijdig kunstenaar die in en rond zijn huis zijn eigen wereld heeft gecreëerd. Ed is een autodidact. Mensen die voor het eerst zijn erf opkomen wanen zich in de Efteling en kijken hun ogen uit. Alles is zelfgemaakt.
Ed heeft eigenlijk maar één probleem en dat gaat hij in deze documentaire op zijn geheel eigen wijze oplossen.
Filmgenre: Non fictie Filmduur: 14 minuten
Lou Kruijsbergen: Sprinter
De film gaat over de moeizame relatie tussen een vader en zijn dochter en een opa die telkens tussenbeide moet komen als de gemoederen hoog oplopen. Zowel opa als vader zijn bezeten van (wedstrijd)duiven. Opa besluit zich te bekommeren om zijn kleindochter Anneleen en helpt haar met het grootbrengen van wedstrijdduif Sprinter. “Sprinter een dramafilm die de kijker bij de keel grijpt vanwege het verhaal, de filmmuziek en het fantastische spel van de hoofdrolspelers.
Filmgenre: Fictie Filmduur: 26 minuten
Flyer Filmclub Limburg Noord
In het Royal Theater in Heerlen zijn afgelopen 26 en 27 september de Limburgse Filmdagen gehouden. De plaats waar je als Limburgse filmmaker natuurlijk wilt zijn. Twee leden van Filmclub ’t Lenske zijn hier in de prijzen gevallen. Arie Stas heeft in de catagorie beste scenario goud gewonnen met zijn film ” Sporen van een oorlog” Een indrukwekkende film.
“Onze leden Arie Stas en Gérard Koenen zijn met hun film ‘Dát kán ik ok’ genomineerd voor de prijs Beste Limburgse amateurfilm
“ De Wegh van Meijl op Seven”
De documentaire/reportage over de opening van De Wegh van Meijl op Seven en boekpresentatie is door een aantal leden van Filmclub Limburg Noord op 11 oktober 2020 vastgelegd en samengevat in een filmverslag van 58 minuten.
Een kortere versie van 28 minuten werd goed ontvangen tijdens de Limburgse filmdagen dit jaar te Heerlen.
Om de vele vrijwilligers en deelnemers die hun beste beentje, letterlijk en figuurlijk, hebben voorgezet te bedanken, wordt hen nu ook een podium geboden.
De film is geregisseerd en gemonteerd door ondergetekende en vertelt het verhaal van de Peelvondsten met al zijn perikelen, en verwijst naar de inspanningen die er zijn geleverd om te komen tot deze educatieve route. Uitleg is er over de geologische omgeving waar de zuilen zijn geplaatst die de route markeren.
De openingshandelingen van de Wegh van Meijl op Seven door bisschop Mgr. Smeets vinden plaats bij de St. Wilbersput te Meijel. Hierna vertrekken de “ Romein en schildknaap”, langs de mystieke route door de Peel tussen Meijel en Sevenum, om de tien zuilen te onthullen.
De Romein en schildknaap zijn voorzien van de door archeoloog en zilversmid Maarten Dolmans gemaakte authentieke Romeinse uitrusting.
De tien basaltzuilen zijn gemaakt door de Nijkerkse kunstenaar Wouter Bouwman, die een verhaal vertellen van wat hier zich in de Romeinse tijd heeft afgespeeld en waarom die Gouden Peelhelm in het veen is terechtgekomen. Met brandende fakkel wordt de tocht voorafgegaan door een groep atleten van atletiekvereniging De Peelrunners uit Horst en Sevenum.
Huub Kluijtmans, initiatiefnemer en schrijver van het boek DE GOUDEN PEELHELM, een aantal vrijwilligers en deelnemers aan de tocht, komen in de film kort aan het woord.
_________________________________________________________________________
Arie Stas maakte documentaire over verdwenen grafkelder
De grafkelder van de adellijke familie Van Wittenhorst werd begin 2019, na ruim een jaar van onderzoek, gevonden in de Lambertuskerk in Horst. De vondst is een belangrijke toevoeging aan de geschiedenis van de gemeente Horst aan de Maas. Horster filmmaker Arie Stas legde de zoektocht naar de grafkamer vast en maakte de documentaire ‘De verdwenen grafkelder’, die vrijdag 24 september in première gaat in ’t Gasthoês in Horst. Geboren en getogen Horstenaar Arie Stas heeft altijd al interesse gehad in de geschiedenis van Horst. “Ik heb al eens eerder een film gemaakt over de Lambertuskerk in Horst. Tijdens het filmen vertelde de toenmalige deken, Alexander de Graaf Woutering, dat er ergens in de kerk de grafkelder van de familie Van Wittenhorst zou moeten liggen. Niemand wist de locatie en het was zijn grote ambitie om de kelder te vinden en te openen.” Het intrigeerde Stas dat er nooit eerder diepgaand onderzoek naar was gedaan. De deken en hij nodigden archeoloog Xavier van Dijk uit en ze besloten samen met een werkgroep op zoek te gaan naar de grafkelder. Stas was zelf ook onderdeel van deze werkgroep en legde de belangrijke momenten van het onderzoek vast op film om hier een documentaire van te maken.
Geschrokken
De documentaire vertelt, naast de zoektocht naar de grafkelder, ook het verhaal van de familie Van Wittenhorst en welke overblijfselen hier nog van terug te zien zijn in Horst. “Er is natuurlijk nog een kasteelruïne en in de kerk hangen nog altijd de klokken die geschonken zijn door de familie. Er is nog genoeg terug te zien.”
In de documentaire werden verschillende nieuwe details ontdekt. “We kwamen er zelfs achter dat de eerste bewoner van de grafkelder, Johan van Wittenhorst, een voorvader is van koning Willem-Alexander. Dat is een leuk detail dat nu terugkomt.” Tijdens het filmen schrok Stas ervan hoe respectloos er om is gegaan met de grafkelder. “Waarschijnlijk is er bij de bouw van de nieuwe kerk na de oorlog ontzettend veel puin bovenop de kisten gesmeten. Dit heeft veel kapot gemaakt, je schrikt dan enorm als je dat zo aantreft. Zo hoort er niet met zo’n stukje belangrijke geschiedenis om te worden gegaan.”
Doel
Het doel van de film is volgens Stas het verstrekken van informatie over een stuk lokale geschiedenis. “Ik vond het boeiend om een relatie te leggen tussen de lokale geschiedenis van Horst en de regio en de nationale geschiedenis van Nederland. Een belangrijk stuk van de film gaat over de familie van Wittenhorst en de Tachtigjarige Oorlog, waarbij zij ook betrokken zijn geweest, in hun rol als strijdheren.” Stas heeft veel affiniteit met de regio. Hij heeft vanaf 2015 verschillende documentaires gemaakt over zaken in de gemeente Horst aan de Maas. Naast dat hij veel plezier heeft in het filmen, vindt hij het belangrijk dat hij een bepaalde meerwaarde realiseert met zijn films. Hij hoopt mensen te boeien en te informeren. “Ik kies met name lokale en regionale onderwerpen waar nog niet veel over vastgelegd is op film. Een film is een makkelijke manier om informatie over te dragen.”
Première
De verkorte versie van ‘De verdwenen grafkelder’ werd tijdens de Limburgse Filmdagen geselecteerd voor het NOVA Filmgala, dat van vrijdag 26 tot en met zondag 28 november in Zeist plaatsvindt. De documentaire gaat vrijdagavond 24 september in première in ’t Gasthoês in Horst. De toegang tot de film is gratis.
Toegangskaarten zijn te bestellen via deverdwenengrafkelder@gmail.com
_________________________________________________________________________
Arie heeft samen met Gérard Koenen ook nog zilver gewonnen voor de film “Dat ken ik ok”. Deze film gaat over de Horstenaar Cris Winkelmolen die een kinderboek heeft geschreven in het dialect. Uiteraard feliciteren wij beide prijswinnaars met hun geweldige films.
geplaatst 17-10-2020
.______________________________________________________________________
Onze maandelijkse clubavonden zijn weer van start gegaan. Door in een grotere zaal te gaan zitten is het goed mogelijk om op ruim 1,5 meter van elkaar te gaan zitten. Ook op de speciale thema avonden zal dit op deze manier gebeuren. Uiteraard met dank aan “De Wingerd”
Geplaatst 18-6-2020
_______________________________________________________________________.
Het Limburg Film Festival vindt plaats van donderdag 9 tot en met zondag 12 januari plaats op vijf locaties in Venlo. Op de slotdag wordt de film van Arie en Gérard vertoond. Voor nadere informatie zie https://limburgfilmfestival.nl
Geplaatst: 14-12-2019
_______________________________________________________________________.
Clubwedstrijd 10-12-2019
Clubwedstrijd
Op de laatste clubavond van het jaar is het traditie dat dan ook de jaarlijkse clubwedstrijd wordt gehouden. Ook dit jaar waren de partners van onze leden aanwezig om de getoonde films te beoordelen.
Maar liefst 15 films zijn door de leden ingestuurd om kans te maken op onze wissel trofee. Vele onderwerpen passeerde de revue en uiteindelijk heeft Theo Linssen (foto boven) de eerste plaats behaald. Hij heeft een mooie en indrukwekkende film over Jan van Eechoud gemaakt. Een mooie tweede plaats is behaald door Ine Bouten met haar film: Kermis krek as toen. Thuur van den Heuvel heeft met zijn film: Boodschap van algemeen nut, de derde plaats behaald. De voorzitter heeft de winnaars gefeliciteerd en voorzien van een heerlijke fles wijn en natuurlijk voor Theo een heel jaar roem en natuurlijk de wisseltrofee.
Geplaatst: 12-12-2019
._______________________________________________________________________.
Het Limburgs Museum daagt je uit!
DE PROVINCIE LIMBURG FINANCIERT HET LIMBURGS MUSEUM
Hoe leg je vrijheid vast op film? Maak een hedendaagse film over vrijheid
ondersteund door historisch materiaal en kom op TV!
75 jaar geleden werd Nederland bevrijd van de Duitse bezetting. Om deze reden
initieert het Limburgs Museum het project Filming Freedom. Hiermee wil het
Limburgs Museum jonge lmmakers (max. leeftijd is 25 jaar) uitdagen om een lm
te maken die het concept ‘vrijheid’ in de hedendaagse tijd verbeeldt. Een ver-
haal, maar ook de bevrijding en vrijheid, heeft altijd meerdere perspectieven. Het
Limburgs Museum is benieuwd hoe jongeren hier tegenaan kijken. Hiermee krijgt
het brede publiek meer kijk op de visie van jonge generaties op de thema’s oorlog,
vrijheid en burgerschap.
Dus… maak een film tussen de 1 en 5 minuten over vrijheid en integreer historisch
lmmateriaal van de Tweede Wereldoorlog. Maak gebruik van de kennis van onze
lmexperts en archie ronnen.
Stuur je lm vóór 1 maart in en maak kans op vertoning in het Filming Freedom
Festival op 23 april 2020 en op L1. Bij inzending worden jij en je familie/vrienden uit-
genodigd om het festival bij te wonen. Een exclusieve première.
Meer informatie vind je op www.limburgsmuseum.nl
Geplaatst: 29-11-2019