De schaduwzijde van het verzet

Een spraakmakende documentaire die twee verhalen vertelt. een verzetsstrijder, Derk van Assen, en een onderduiker, Sal Walvis. Beide zijn aan hun einde gekomen in Horst. Derk, geboren in Hasselt en werkzaam in Maastricht, is gefusilleerd door de Duitsers in de Schadijksebossen. Salomon (Sal) Walvis is op een bijzondere manier ondergedoken. De geboren Amsterdammer wordt in opdracht van het verzet geliquideerd. Vrouw en 2 kinderen achterlatend. In deze documentaire wordt gesproken door Birre Yazar-Walvis, kleindochter van Sal, Gerrit van der Vorst is oorlogsonderzoeker en oorlogshistoricus Hans Steenmetz. Allen hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan deze documentaire.

Noot: Inmiddels heeft nader onderzoek plaatsgevonden en is een andere conclusie getrokken over de rol van Salomon Walvis.

Deze documentaire is tot stand gekomen doordat ik, als maker, vaak in de schadijkse bossen wandel. Al in mijn jeugd ben ik hier vaak langs gelopen. Nu was het tijd om er toch iets meer van te willen weten. Ik ben met Hans Steenmetz in contact gekomen. Hij weet veel van wat er hier in de omgeving is gebeurd, en dus ook over de dood van Derk van Assen. Tijdens de gesprekken die ik met hem had kwam ook een ander varhaal naar voren. De afrekening van Salomon Walvis. Een bijzonder verhaal met een triest einde. Ik heb toen besloten dat ik beide verhalen bij elkaar heb gevormd tot een documentaire, genaamd “De schaduwzijde van het verzet”