Wiesje Vaessen, de vergeten kampioene

Film: Wiesje Vaessen, de vergeten kampioene (Prijs voor beste scenario op LOVA Limburgse filmdagen 2021 engeselecteerd voor NOVA filmgala 2021)

Marie-Louise (Wiesje) Vaessen was de eerste Limburgse vrouw op de Olympische Spelen. Na brons op de Spelen van Londen in 1948 werd zij feestelijk onthaald in Heerlen, haar woonplaats, en tot ereburgeres van de stad benoemd. Maar daarna raakte zij in de vergetelheid. De gemeente Heerlen heeft nooit meer aan haar gedacht. Ook bij het oude zwembad Ter Worm, dat volledig is teruggegeven aan de natuur, staat geen enkele vermelding van haar prestaties op die plek.  

In de documentaire Wiesje Vaessen, de vergeten kampioene, schetst zoon Theo samen met nichtje Patty de opkomst van Wiesje als zwemster. Na traumatische ervaringen in de oorlog vindt Wiesje een doel in de zwemsport. Ze wint drie Olympische medailles, krijgt aandacht en erkenning. Maar na haar overlijden in 1993 wordt Wiesje langzamerhand steeds meer vergeten. En dat doet de familie pijn. Theo en Patty speuren in het familiearchief en aan de hand van oude Polygoonopnames, krantenartikelen, persoonlijke brieven en herinneringen komt Wiesje Vaessen weer een beetje tot leven. De documentaire is een zoektocht naar wie Wiesje was, maar gaat ook in op de vergankelijkheid van roem.

Duur: 46 min 41 sec

https://l1.nl/limburg-doc-wiesje-vaessen-de-vergeten-kampioene-165648/

Duur: 18 min 04 sec